Välkommen

Välkommen till www.staffankromnow.n.nu.

Bildresultat för facebookFacebook 

Nyhetsbrev

Länkar

 

 

Prostatacancer

                                                                             

                               /urologer-prostatacancer.jpg

 

Hjälp vad hände nu då, var på toa på jobb och skulle kissa men det kom först en massa blod.

Ringde vårdcentralen och fick en tid till dagen efter, sen började karusellen.

Provtagning , röntgen, biopsi , ny röntgen, 3 olika typer av röntgen. 

Nervös väntan, vad säger proverna, vad är det, känner mig inte sjuk. 

Ett kuvert till från landstinget, besök hos din läkare 2 december 2015.

Det var som jag befarat, tyvärr värre än så, en riktift elak canser i prostatan.

Operation den 2 februari, under tiden fler provtagningar och undersökningar.

Ser inte ut som cancern spritt sig, men för att vara helt säkra så får vi avvakta

till operationen. Tårar, tankar, är detta slutet, ringa barnen och berätta, blev en

riktigt tuff tid ända fram till operation. Fortsate dock att jobba som vanligt till dagarna

innan operationen.

 

Vem har kört över mig med ett tåg, första tanken vid uppvaknandet efter operationen,

hur har operationen gått, trött, sova, ont. Hej älsklingar, frugan och sonen vänta på mig

när jag kom från uppvak, var nog inte specielt trevlig just då.

Men på något vis så vakna man till, hur hade det gått med operationen, uppskuren från

naveln och ned till grenen som man var. läkarbesöket bekräftade att dom lyckats få

bort cancern, men för att vara helt på den säkra sidan så skulle det bli strålbehandling senre.

 

Efter en vecka på sjukhuset fick man komma hem, blek och ordentligt tagen efter operationen.

svårt med att gå, sitta eller stå. men bara kämpa på.

 

Fick faktiskt 14 dagar hemma då jag mådde riktigt bra, men sen kom första urinvägsinfektionen som tyvärr gick upp i njurarna så jag fick njurbäcken botten inflammation,

Det blev ambulans till sjukhuset för vård. Efter detta var allt bra till jag startade med strålbehandlingen, en riktigt tuff period på 7 veckor med strålning 5 dagar i veckan.

Mitt i allt detta kom en ny urinvägsinfektion med inläggning på sjukhuset, har snart klippkort på urologen avdelning 6.

Blev klar med strålbehandlingen precis innan midsommar, skönt.

Trodde jag, för nu börja cirkusen på riktigt, urinvägsinfektioner, stopp i blåsan, operationer för att kunna kissa, ja det tog inte slut.

Kateter, bindor och en sönderfrätt snopp blev vardagsmat, liksom pencilin och starka värktabletter.

Total inkontinens, blev uppsatt för urostomioperation och fick besked att det blir i maj månad, men pga akuta operationer i Linköping blev min operation flyttad till i augusti 2018.

Äntligen där, nu är operationen genomförd och efter 10 dagar på sjukhus mår jag fantastiskt bra.

Nu är vi inne i september 2018 och jag har lärt mig hantera min stomi och lever ett istort normalt liv utan smärta och mediciner.

Har nu i december varot på slutbesiktning och läkaren är jätte nöjd, mina prover är bra och det fanns inget spår av cancer i allt dom tog bort vid stomioperationen.

Kommit till mars månad, tiden hit har känts bra, fantastiskt skönt att kunna leva igen.

Dags för nytt PSA prov, :-( var inte så bra, har börjat röra på sig uppåt, verkar som medcinen jag äter inte fungerar så bra längre, in för träff med läkare i början på april.

Kommer förmodligen bli att dom byter tabletter mot sprutor istället, får se hur det blir....

En viss oro med tanke på att PSA provet inte var bra, men så 2 veckor in på ledigheten ringer läkaren efter nytt prov, det där var inte speciellt bra.

Avbryta ledigheten och åka till sjukhuset för en massa prover och olika röntgen.

Provsvaret var inte roligt när det kom, cancern har kommit tillbaka och vi måste gå på cellgiftsbehandling med en gång.

Blev en operation med att sätta in en venport och sen på behandlingen på onsdagen, torsdagen ok fredagen ok, ända till en timme innan sänggång.

PANG; PANG. DEN MEST INTENSIVA OCH KRAFTIGASTE SMÄRTA I ALLA LEDER JAG NÅGONSIN KÄNT, SATTE IGÅNG.

Idag är det måndag och näsan är nästan ovanför ytan, men det här var nig något av det värsta jag någonsin varit med om.

 

Cellgiftsbehandling med kylmössa.

 

 

Fortsättning följer.

 

Artikel i Barometern 2018-09-15

Staffan, 65: ”Det känns som att jag har fått tillbaka livet”

Staffan Kromnow har gråtit många gånger sedan cancerbeskedet. Han är ännu inte färdigbehandlad, men den tuffa resan har gjort honom starkare.
ATT VÅGA PRATA ”
DET ÄR KLART ATT DET ÄR KÄNSLIGT ATT PRATA OM DÖDEN OCH CANCER. DET ÄR SÅ OERHÖRT MYCKET KÄNSLOR I ATT HA CANCER.
FOLK ÄR LITE RÄDDA IBLAND, MEN JAG TYCKER ATT DET ÄR VIKTIGT ATT MAN PRATAR OM CANCER PÅ ETT ÖPPET SÄTT, DET GÖR DEN INTE SÅ FARLIG.
JAG VILL BERÄTTA MIN HISTORIA. KAN JAG HJÄLPA NÅGON ANNAN SOM HAR DET JOBBIGT JUST NU VILL JAG DET. JAG ÄR MED I EN FACEBOOKGRUPP FÖR MÄN SOM HAR PROSTATACANCER OCH VI STÖTTAR VARANDRA. VI ÄR SÅ MÅNGA MÄN SOM HAR DEN HÄR ERFARENHETEN OCH DET KÄNNS BRA ATT VI KAN RÅDA VARANDRA.
JAG HAR VARIT VÄLDIGT ÖPPEN OM MIN CANCER, JAG TYCKER ATT DET HAR KÄNTS BRA. MÅR JAG DÅLIGT EN DAG VET FOLK VAD DET BEROR PÅ.
” BESKEDET ”
VÅREN 2015 VAR JAG PÅ VÅRDCENTRALEN EFTERSOM JAG HADE LITE PROBLEM MED KISSERIET. JAG FICK TABLETTER FÖR DET OCH DET FUNGERADE BRA, MEN NÅGRA MÅNADER SENARE, I OKTOBER, SKULLE JAG KISSA PÅ JOBBET OCH KISSADE BARA BLOD.
JAG LÄMNADE JOBBET DIREKT OCH ÅKTE TILL HÄLSOCENTRALEN. DÄR TOG DE PROVER OCH SEDAN BÖRJADE CIRKUSEN MED BIOPSI OCH EN MASSA OLIKA RÖNTGEN.
DEN 2 DECEMBER BLEV JAG KALLAD TILL SJUKHUSET FÖR ETT BESKED. JAG VISSTE JU VAD DE SKULLE SÄGA FÖR JAG HADE GOOGLAT OCH LÄST PÅ. LÄKAREN BERÄTTADE ATT HELA PROSTATAN VAR FULL MED CANCER OCH ATT DET VAR EN RIKTIGT ELAK JÄKEL. DÄR OCH DÅ KÄNDES DET SOM OM VÄRLDEN FÖRSVANN.
” BARNBARNEN ”
JAG HAR TRE BARNBARN, 14, 13 OCH 9 ÅR GAMLA. NÄR JAG FICK BESKEDET OM MIN CANCER TÄNKTE JAG ATT NU HAR JAG GJORT MITT HÄR I LIVET. SAMTIDIGT KÄNDE JAG ATT JAG VILLE KÄMPA OCH BESEGRA CANCERN. JAG FICK ETT ARMBAND AV MINA BARNBARN DÄR DET STÅR FIGHTER PÅ OCH JAG KÄNNER MIG VERKLIGEN SOM EN FIGHTER. CANCERN SKA INTE VINNA.
JAG VILL SE MINA BARNBARN VÄXA UPP OCH JAG KÄNNER ATT JAG HAR SÅ MYCKET KVAR ATT GE. JAG VILL INTE LÄMNA DEN HÄR VÄRLDEN ÄN. ARMBANDET HAR JAG ALLTID PÅ MIG.
” BEHANDLINGEN ”
EGENTLIGEN HAR JAG INTE KÄNT MIG SJUK AV CANCERN, DET ÄR BEHANDLINGARNA SOM VARIT TUFFA OCH SOM JAG BLIVIT SJUK AV. EFTER OPERATIONEN DEN 2 FEBRUARI 2016 MÅDDE JAG RIKTIGT BRA ETT PAR VECKOR MEN SEDAN FICK JAG URINVÄGSINFEKTION SOM GICK UPP I NJURARNA. DET BLEV AMBULANS TILL SJUKHUSET DÄR JAG LÅG KVAR I EN VECKA.
NÅGRA MÅNADER SENARE STRÅLBEHANDLADES JAG, 35 GÅNGER. SJÄLVA STRÅLNINGEN KÄNDE JAG INTE, MEN NÄR JAG KOM HEM FICK JAG ONT I HELA KROPPEN OCH MÅDDE DÅLIGT. UNDER STRÅLNINGEN GICK MIN BLÅSA ÅT SKOGEN. VISSA DAGAR KUNDE JAG INTE KISSA ALLS. JAG ÄR INTE FÄRDIGBEHANDLAD FRÅN CANCERN ÄN. JUST NU GÅR JAG VAR SJÄTTE MÅNAD OCH TAR ETT NYTT PSA-PROV.
” NYTT LIV
”För två veckor sedan blev jag stomiopererad och det känns som att jag har fått ett nytt liv. Jag har gått med kateter och bindor och blöjor, men inget har fungerat. Varje gång jag reste på mig visste jag inte om jag hade läckt. Det var psykiskt påfrestande. Jag sa till min läkare att jag överlevde cancern, men jag levde inte. Jag var väldigt begränsad och hade ont, men nu känns det som att jag har fått tillbaka livet! ”
DÖDEN
”Cancern satt bara i prostatan och hade inte spridit sig som tur var. Hade jag gått längre med den hade jag nog inte suttit här i dag eftersom den var så aggressiv. Jag har varit rädd för att dö många gånger och det har varit mycket tårar. Ibland har jag bara deppat ihop i ett hörn och tyckt synd om mig själv. Jag har haft en mycket tuff resa och det är fortfarande tufft. Men cancern har definitivt förändrat mig. Jag är mycket starkare i dag än tidigare. Vill jag göra något gör jag det i dag, jag väntar inte. Att vilja och att kämpa är viktigt, man kan försätta berg med det.”
STÖDET ”
MIN FAMILJ, MIN FRU, MINA BARN OCH BARNBARN, HAR VARIT UNDERBARA, DE OCH MINA VÄNNER HAR STÖTTAT MIG ENORMT. UTAN DEM HADE JAG INTE ORKAT, DÅ HADE JAG NOG GETT UPP. SJUKVÅRDEN HAR FUNGERAT JÄTTEBRA. JAG HAR HAFT EN UNDERBAR LÄKARE, ERIK MÄKELÄ. DET ÄR EN UNDERBAR MÄNNISKA, DEN MEST FANTASTISKA I DEN HÄR VÄRLDEN.”
ia.sellerberg
@barometern.se
0480-592 56
FAKTA

Staffan Kromnow

Ålder: 65 år.
Bor: I Söderåkra.
Familj: Fru, två barn och tre barnbarn.
Gör: Busschaufför som precis gått i pension.
Intressen: ”Politik, jag är aktiv politiker i kommunen, samt mitt arbete som god man och förvaltare, familj hus och trädgård.”

Välkommen

Välkommen till www.staffankromnow.n.nu.

Bildresultat för facebookFacebook 

Nyhetsbrev

Länkar